Miquel Obiols, Roger Olmos: El quadre més bonic del món

miro
El llibre infantil titulat El quadre més bonic del món, primer fou publicat en català
al 2001. Des de llavors el llibre s’ha traduït al gallec, al castellà, al portuguès i a l’italià. En castellà va sortir al 2008, traduït pel propi escriptor, fou publicat per l’editorial Kalandraka.

L’autor del llibre és Miquel Obiols és un escriptor català, nascut al 1945 a Roda de Ter. És llicenciat en Filologia Hispànica i ha treballat com a docent durant deu anys. Al 1977 va publicar la seva primera obra titulada ¡Ay, Filomena, Filomena! i des de llavors va ser creador i director de diversos programes infantils i juvenils.

Miquel Obiols ens explica una història sobre el gran artista català, Joan Miró i Ferrà . Un pintor, escultor, gravador i ceramista català, nascut a Barcelona l’any 1893, representant de l’estil surrealista.

Al principi de la història ens trobem a l’estudi blanc d’en Miró, a on el mestre hi tenia tancades cinc taques de pintura (vermella, negra, groga, verda i blava), que havia caçat la setmana anterior. Aquestes taques estaven delitoses per tacar. Eren taques fresques, però molt salvatges i nervioses. Miró es converteix en un domador amb cabells de plata i comencen els jocs malabars del domador Joan. Comença la dansa de les taques, que adopten aspectes diferents. Fan salts mortals i es pengen del sostre. Com els veritables domadors, el pintor Miró no es deixa hipnotitzar per elles, dona cinc fuetades. Les taques obeeixen al seu mestre, baixen del sostre i ballen “la sardana de les taques lleugeres”. Quan el mestre Miró se’n va a dinar, les taques escapen per sota la porta seguint el seu camí plenes d’alegria. DSCN8821 I en el camí recorregut ho pinten tot: les pedres, les fulles, la terra, etc. Arriben fins al moll i salten en un vaixell, donant color a la mar salada. Quan el pintor Miró se n’adona de que les seves taques s’havien pujat en un vaixell es posa el seu somriure de mariner i persegueix a les taques. I, com es recuperen unes taques que s’escapen amb trapelleria? Fàcil. El mestre Joan coneix la solució. Es posa un somriure de recuperar taques i es puja en un helicòpter, pilotat per tres pintors que volen descobrir el punt de vista del mestre. Però les taques no paren, arriben a Barcelona, al zoo, no s’aturen ni a la muntanya de Montserrat. Miró no es deixa enganyar. Segueix les taques i, i, i el final el trobareu en aquest llibre únic. Tanmateix a les taques de Miró no els manca pas trapelleria i coratge.

El llibre escrit per Miquel Obiols no és un llibre preciós i interessant només per les il·lustracions acolorides de qualitat fetes per Roger Olmos, sinó pel tema que aborda, l’aventura de la història, el llenguatge plàstic-literari i les frases plenes d’humor i d’afecte. És un llibre que ajuda als nens a apropar-se a l’art, tenir curiositat pel món de la pintura, dels colors i de les obres del pintor català Joan Miró.

Aquesta mena de llibres que difonen l’art son molt importants en la vida d’un nen. Mostrar l’art d’un pintor d’una manera tan innovadora, presentar el món dels colors d’en Miró de forma tan divertida és un gran mèrit.

L’estil de Miquel Obiols et fa fullejar aquest àlbum moltes vegades, riure, gaudir cada pàgina i analitzar cada petit detall. És divertit, te un llenguatge exquisit fent servir metàfores.

Si algú li pot preguntar si no te més projectes de llibres infantils, si us plau que ho faci! A mi m’encantaria tenir més llibres d’aquest equip creatiu. El text de Miquel es complementa a la perfecció amb les il·lustracions de Roger Olmos. DSCN8823
Roger Olmos, com sempre, juga amb les formes i colors. Tot el que dibuixa és una joia.

Abans de llegir aquest llibre coneixia prou bé l’art de Miró, però la veritat és que ara m’interessa saber-ne més i més de la seva vida i del seu art.
Gràcies als autors i a Kalandraka per aquest llibre espectacular que hauria d’arribar tots els infants.

La meva entrevista amb Roger Olmos AQUÍ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: