Nicole Snitseelar, Coralie Saudo, 101 ovelles a l’atur


Quan he llegit per primer cop el títol del llibre, he pensat, un llibre per a nens en que les ovelles estan a l’atur ha de ser molt interessant. Realment va despertar el meu interès. Que pot passar amb unes ovelles sense feina? Quina mena de feines han pogut tenir aquestes ovelles tant simpàtiques i com s’han quedat a l’atur?

Aquest preciós llibre fou publicat al 2012 per l’editorial Comanegra. La autora del llibre és Nicole Snitseelar, va néixer a Bèlgica en una família bilingüe (el pare holandès, la mare escocesa). És una escriptora que avui en dia crea els seus contes en dues llengües: francès i anglès. Al 2005, després de vint anys escrivint cançons (ha tret 7 cds) i poesies infantils, comença a apropar-se a la literatura infantil. Des de fa set anys te més de vint llibres publicats.

La il·lustradora és Coralie Saudo, una artista francesa, nascuda al 1981. Va estudiar informàtica, però al 2008 se n’adonà de que volia fer alguna cosa més, quelcom diferent en la seva vida, i va començar a fer il·lustracions infantils.

La història del llibre parteix d’una anècdota. Quant Coralie es va casar, per a cada convidat del seu casament va dibuixar una petita ovella en una pedra. Eren tan boniques, que li va demanar a la Nicole que escrigués una història per a elles. La Nicole realment no sabia que escriure, quant de sobte va pensar, que passaria si aquella mateixa nit, un nen no les contés per a poder dormir? Les ovelles comencen a parlar dels seus records, totes les aventures precioses que vivien amb el nen mentre les anava contant.

És un conte molt divertit, ple d’afecte, de gentilesa, que ens ofereix un enllaç únic entre un nen amb una imaginació rica, Elio, i una ovella especial, Lanitas. A aquesta ovelleta li agradava molt trobar-se amb Elio a l’hora de dormir. Sabia que en aquell moment començaven les aventures. L’Elio no només enumerava de forma monòtona les seves ovelles, sinó que a més les feia saltar, capbussar-se al mar, crear la torre més alta, conèixer i jugar a jocs esbojarrats. Però una nit tot va canviar. Les ovelletes aventureres no podien entrar a la casa de n’Elio. Ho van intentar fins i tot per la xemeneia. S’hi apropen més i més tot envoltant la casa, i es troben a la mare de n’Elio que els diu que aquesta nit no necessita a les seves amigues aventureres per que la seva mare li ha explicat un conte i ja dorm.

Aquesta obra és el millor exemple en la meva opinió de com es pot crear un llibre infantil amb professionalitat, creativitat, senzillesa, molta estima i respecte pels nens. Per a concebre quelcom genial no calen actes complexes en una història molt llarga o expressions seleccionades molt curosament. Cal un(a) escriptor(a) creatiu(va) amb una idea única, entretinguda, una mica de fantasia i un(a) il·lustrador(a) amb talent i ple d’alegria.

Les ovelletes de Coralie Saudo et sedueixen al moment. És admirable com pot dibuixar un munt de caretes d’ovelles similars però amb mirades diferents, amb ulls expressius, que ens expliquen l’estat d’ànim de cada animalet. Les llanes de les ovelles son diferents amb models detallats.

El missatge de la història no ens presenta només que contar ovelletes abans d’anar a dormir es pot fer de forma molt graciosa i inventiva; sinó que abans de dormir, amb contes explicats per mares, pares, avis o altres familiars; els nens no necessiten a les ovelles aventureres. I això seria el millor, que cada nen pogués adormir-se escoltant contes.

La sorpresa per a mi no s’acaba aquí. Una de les meves il·lustradores hongareses preferides, Hajnalka Cserháti (Ojni), ha treballat amb Nicole Snitseelar en el llibre C’est la fête! (Això és la festa!). Hajnalka com il·lustradora de llibres infantils està implicada en molts projectes francesos, però un altre descobriment em fa més feliç. Aviat sortirà a Espanya “El fil vermell de Lilouane”, obra escrita per Marie-Laure Alvarez

101 ovelles a l’atur és un llibre per a llegir i gaudir junt amb els nens.
La obra de Nicole Snitseelar i Coralie Saudo no pot decebre als seus lectors, així que cal comprar-lo, no és car, està ple de dibuixos alegres. Convida als nens a jugar i els ajuda també a aprendre a contar ovelles :-).

Deixa un comentari