Sébastien Perez- Benjamin Lacombe: Rossinyol

El llibre t’enamora tan aviat com el tens a les teves mans, és el darrer llibre de l’escriptor francès Sébastien Perez i l’il·lustrador francès Benjamin Lacombe, publicat per la editorial Baula en català i per la editorial Edelvives en castellà. Aquesta obra amb un ambient acollidor i imaginatiu està a la venda en tres llengües a l’estat espanyol: castellà, euskera i català.

Benjamin Lacombe és un artista jove (va nèixer a París al 1982) molt conegut i reconegut avui en dia. El seu primer llibre Cerise Griotte, escrit i il·lustrat per ell fou publicat per Les Éditions du Seuil al març de 2006. És un conte emocionant sobre una nena solitària i un gos també solitari. A l’any 2007, la revista Time el va escollir com un dels millors llibres per a nens de l’any.

Sebastién Perez i Benjamin Lacombe han treballat junt abans també. Un dels projectes representatius que tenen junts és l’àlbum il·lustrat titulat L’herbari de les fades, publicat en espanyol per Edelvives l’any 2011. L’herbari és un llibre de gran format. És una suposada reproducció del diari íntim del botànic rus, Aleksandr Bogdanovitch, membre del Gabinet de Ciències Ocultes, a qui Grigori Rasputín, conegut com “el Monjo Boig”, va encarregar la tasca de descobrir l’elixir de la immortalitat. Bogdanovitch va començar les seves investigacions al bosc de Broceliande, famós per les seves plantes medicinals i per les seves llegendes. Allà trobarà el món de les fades que li canviaran tota la seva vida.

El llibre Rossinyol és una obra remarcable, que mereix arribar a totes les cases per a fascinar els seus lectors. Els dibuixos tenen una atmosfera d’aquells anys. Benjamin Lacombe ens torna a mostrar la seva delicadesa, la seva capacitat per a captar els detalls. Cada dibuix és una obra d’art complexa, plena d’expressivitat, gentilesa, creativitat i d’elaboració perfecta. Ens trobem que en aquest nou llibre de Lacombe els seus dibuixos no tenen un aire hipnòtic, gòtic i fosc que caracteritza el seu univers. Treballa amb llapis, amb grafit, utilitza més colors càlids com vermell, taronja, groc, verd-llimona o marró. Les cares dels seus personatges són, como sempre, en aquest llibre molt expressives i vives. Les escenes de la història són como fotografies, il·luminen el text.

La història del llibre Rossinyol està ambientada en els anys cinquanta. Transcorre en un campament per a nens, a on comencen a succeir fets plens de misteri i els personatges estan envoltats de secrets. Cada nen rep un misteriós poema que el descriu. Demanen ajut al senyor Jacob, que reuneix totes les notes, i així comença una divertida investigació per a descobrir qui és aquest autor secret que tant bé els coneix.. Les notes son trossets de paper pintat de la paret. És espectacular la delicadesa, els detalls de les flors en aquest paper. A mi em provoquen un sentiment tan familiar d’harmonia i tranquil·litat. Els infants cada dia comencen les seves aventures de detectius. Trobaran un camí marcat amb una fletxa, trobaran el paper del que l’autor misteriós trenca els trossets per al seu poema.
Al final del llibre, en un teatre trobaran al petit rossinyol, que els coneix tan bé.
Sebastién Perez ha creat aquest protagonista misteriós, tímid, amagat. Per que ell de petit fou com aquest nen, una mica invisible per als demés. Ha creat una història d’un nen que utilitza la creativitat per a fer-se visible per als seus companys.
És un llibre que ens porta al món d’un nen que se sent sol i tot el que vol és formar part d’un grup de nens. I pot ser que ens recordi a tots els Rossinyols petitets que necessiten una mica d’ajut per a fer-se visibles.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: