Editorials hongareses de literatura infantil i juvenil- Editorial Pagony


Fa deu anys, a l’estiu de 2001, a Budapest, Hongria, un grup d’amics intel·lectuals van fundar la primera llibreria especialitzada en llibres infantils i juvenils del pais. Era la POZSONYI PAGONY, que sorgia amb l’objectiu de que la literatura infantil passés de la perifèria de la literatura al centre del corrent literari més viu. Volien centrar l’atenció en la importància dels llibres infantils i emfatitzar que mai és massa d’hora per apropar un nen als llibres. Els va semblar que la majoria dels pares no sap quin llibre comprar per als seus fills i que no perceben la gran varietat de llibres infantils i juvenils de qualitat. Tampoc poden decidir per a quina edat és aconsellable comprar cada llibre; quin seria doncs el millor llibre per als seus fills? Alguns professors tampoc sabien que oferir als seus alumnes o com elaborar una llista de literatura específica o recomanada.

Avui per avui el seu objectiu és el mateix: intentar tenir tota la gama dels llibres infantils i juvenils de millor qualitat publicats a Hongria i ajudar als pares, pedagogs i nens a trobar les lectures més adients per a cadascú.
La llibreria Pozsonyi Pagony era una llibreria innovadora al 2001. Els nens podien escollir, moure els llibres, podien jugar allà, tenien activitats atraients per a cada edat. El seu entusiasme i professionalitat segueix des de 2001. Entrar en aquesta llibreria és un plaer i no només per la col·lecció de llibres preciosos sinó per la atenció, l’ajut dels venedors i les activitats interessants que organitzen a la botiga.

Partint del projecte inicial, aproximament un any després de la creació de la llibreria va néixer un altre projecte: una editorial de literatura infantil i juvenil. El primer llibre publicat per ells va ser d’una escriptora molt estimada i apreciada Veronika Marék, titulat Boribon születésnapja (L’aniversari de Boribon), que forma part de la clàssica col·lecció d’històries d’un osset anomenat Boribon. El primer llibre sobre l’osset Boribon fou publicat al 1958, titulat Boribon, a játékmackó (Boribon l’osset de joguet) per la editorial Móra.

Veronika Marék és una escriptora i artista gràfica molt estimada i respectada a Hongria. Te llibres de contes en que no només escriu sinó que també dibuixa. Ella va obtenir el reconegut premi de literatura Attila József i el Premi Éva Janikovszky. Els seus llibres es troben també en alemany, romanès, polonès, sèrbi, anglès, espanyo, japonès i coreà. A Japó te un èxit espectacular, s’hi han venut més de 500.000 des de 1965, quan es va publicar per primera vegada en japonès el llibre Laci és az oroszlán (En Lluís i el lleó). La editorial Editora Juvenil l’ha publicat en espanyol també. El protagonista és un nen que te por a la foscor, només el lleó pot ajudar-lo a lliurar-se d’aquesta por. Aquest és un llibre per als més menuts.

El nom de la editorial comença a ser més conegut i apreciat després de que a l’any 2005, publiquessin conjuntament amb la editorial Csimota el llibre titulat Friss tinta (Tinta fresca) antologia de la poesia contemporània per a nens. Els autors del llibre son alguns dels més grans poetes hongaresos contemporanis: Dániel Varró, Endre Kukorelly, Sándor Kányádi, Péter Kántor, Ákos Szilágyi. Les il·lustracions son de la il·lustradora Mari Takács.

La Pagony treballa amb els millors escriptors i il·lustradors per a nens. Han descobert i segueixen descobrint molts nous talents. Entre els escriptors i poetes contemporanis hongaresos recén publicats per Pagony trobem a Judit Berg, Petra Finy, András Bátky, Tibor Zalán, Dezső Tandori, Angi Máté, Viktória Jeli, István Tasnádi, Zoltán Czigány, Ferenc Szijj, Aliz Mosonyi, Csilla Gévai, Ádám Dávid etc.

Judit Berg és una escriptora hongaresa nascuda al 1974 a Budapest, Hongria. Va obtenir el reconegut premio de literatura Attila József al 2011. Ha publicat ja 12 llibres per a nens. És una de les més apreciades escriptores de llibres infantils i juvenils. No hi ha gaires nens hongaresos que no hagin sentit a parlar de Rumini, el ratolinet viatger, que va amb el seu millor amic Balikó en el vapor Szélkirálynő (La reina del vent). El primer llibre amb les històries de Rumini fou publicat per la editorial Pagony a l’any 2006, i el llibre va aconseguir el Premio IBBY en l’any 2007. Judit Berg construeix un món ple d’acció, girs inesperats, humor i afecte. Els viatges de Rumini son interessants, plens de perills i intrigues, però plens també d’alegria i coratge. Ens encanta cada aventura del ratolinet valent i savi. Ens hi trobem també hàmsters, esquirols de terra, fures, ratolins i rates. Les il·lustracions d’Anna Kálmán ens han robat els nostres cors des del començament. La figura de Rumini crida l’atenció, és molt elaborada com tots els personatges somiats per l’artista Anna Kálmán.
Les històries de Rumini han arribat en total a 4 llibres i de debò que un no se’n pot pas avorrir. Les aventures d’aquest ratolí es representen al Magyar Színház (Teatre Hongarès) de Budapest.

Judit Berg és coneguda també per les històries de Maszat (Bocera), un nen simpàtic de tres anyets, que te activitats diàries plenes d’exploracions como qualsevol nen de la seva edat. El primer llibre amb Maszat, Maszat játszik (Maszat juga) fou publicat al 2009. Les il·lustracions les va fer Irisz Agócs i estan plenes de sentiments. Tots els llibres il·lustrats per ella son un encant, t’omplen d’alegria i de pau. En els seu dibuixos ens encanta la seva senzillesa i la seva gentilesa.

Una altra escriptora que és coneguda no només pels seus llibres infantils sinó també per les seves poesies. Petra Finy ha publicat molts llibres de mèrit treballant amb alguns dels millors i més suggestius il·lustradors hongaresos com: Adrienn Gyöngyösi , Mari Takács, Katalin Szegedi, László Herbszt, etc. Petra Finy aborda problemes que ha d’afrontar cada pare. Alguns dels seus llibres ajuden als pares a trobar solucions. Un exemple d’això és el seu llibre titulat Lámpalány meséi – történetek rossz alvókról (Els contes de la Noia Llum- històries sobre els que no dormen bé).
Moltes històries de Petra son molt útils. Ella crea un entorn emocionant, et transporta a mons plens de novetats, et mostra un costat molt diferent de coses quotidianes.

Un altre llibre atraient escrit per Petra Finy és A csodálatos szemüveg (Les ulleres meravelloses). Aquest llibre va ser publicat aquest any per l’editorial Naphegy. Aquest conte ha guanyat un Premi Especial en el concurs més prestigiós de contes Aranyvackor (Codony d’or), un concurs que fou fundat per la Editorial Pagony a l’any 2007. És un concurs bianual, en que hi participen equips d’un il·lustrador i un escriptor. Cada vegada el concurso te un tema i els il·lustradors i escriptors que col·laboren han de presentar-hi contes il·lustrats. És la història d’un nen amb ulleres, Áron Kovács, que amb l’ajut de les seves ulleres descobreix la ciutat de Budapest i es troba amb meravelles amagades. El missatge del llibre és molt important: tenir ulleres és una cosa molt entretinguda.

He llegit molts llibres molt interessants publicats per la editorial Pagony, però un dels llibres més bonics està escrit per Angi Máté, una escriptora hongaresa nascuda a Romania l’any 1971. Ella viu a Transilvania (Romania), a Cluj-Napoca, on és mestra de parvulari. Va començar a escriure fa pocs anys, però ha publicat molts contes i històries. Amb el seu estil suau, metafòric i ple de música per a totes les ànimes. A dia d’avui és una de les escriptores hongareses més estimades. Aquí he presentat el seu llibre publicat per la editorial Pagony, titulat Volt egyszer egy (Hi havia una vegada un/una). La il·lustradora d’aquest llibre de contes és Sarolta Szulyovszky, una artista reconeguda per les seves il·lustracions úniques. El llibre va guanyar l’any 2011 el Premi IBBY al millor llibre infantil hongarès.

Quan vaig sentir sobre el llibre del que ara us parlaré, de seguida vaig voler tenir-lo i llegir-lo per les il·lustracions de Fruzsina Kun. El seu món de colors està ple de vida, de moviment. Tots els seus personatges emanen encant. Ella sempre és capaç de mostrar quelcom nou, és una font inesgotable d’idees. Les seves creacions transformen la lectura en una aventura inoblidable. Per això des de 2008, quan vaig veure els seus dibuixos per primer cop en una exposició, és una de les meves artistes preferides d’Hongria. El llibre titolat Rozi az égen (Roseta al cel) està escrit per dos artistes István Tasnádi i la seva dona Viktória Jeli. És l’aventura d’una nena, Roseta, que tot assolint els seus sis anyets, descobreix que el seu aniversari ha desaparegut. Al parvulari encara el tenia, però en arribar a casa ningú se’n recorda de que avui és el seu aniversari. En la seva tristor, comença un viatge al cel amb el seu amic, un gat. Allà es trobarà amb els signes del zodíac. És tracta d’un viatge a on troba respostes a les seves preguntes i es descobreix a si mateixa. És un llibre preciós, ple d’humor. M’encanta cada frase, és un dels llibres que traduiria demà mateix per als lectors en espanyol. Aquí he presentat el llibre en llengua hongaresa.
La Pagony no es centra només en escriptors hongaresos. Han publicat llibres d’Annie M. G. Schmidt, Julia Donaldson, Alona Frankel, Eric Carle, Béatrix Delarue etc.

Per a presentar amb més detall els llibres valuosos de la editorial Pagony, necessitaria molts més dies.
Jo se que la fantàstica feina que fan en l’àrea de la literatura infantil i juvenil no s’aturarà i que cada llibre editat per ells mantindrà la qualitat, l’afecte i el respecte infinit pels seus lectors menuts i grans també.

Deixa un comentari