Isabel Soria- David Guirao: Moscogonia dels estels


Aquest llibre que aporta un concepte innovador, fou publicat per la editorial Comanegra l’any passat. La història està escrita per Isabel Soria, guionista i realitzadora. I està il·lustrat per David Guirao, un artista d’Aragó.

És el primer llibre que llegeixo i puc percebre imatges en tres dimensions amb ulleres especials. La innovació consisteix en un sistema que permet veure el llibre en tres dimensions amb les ulleres, però que al mateix temps permet llegir-lo i gaudir-lo correctament en dos dimensions sense les ulleres. En aquest cas funciona com un llibre normal.

Sincerament no conec cap llibre infantil a on la protagonista sigui una mosca. Va ser una sorpresa per a mi, per que m’ha fet pensar que la mosca és un insecte que habitualment provoca rebuig o fàstic. Que bé, he pensat, un llibre amb una mosca. I no és tampoc una mosca qualsevol!
El simpàtic Moscón un dia descobreix en un aparador un mapa astrològic, un mapa de estels que no ha fullejat mai en tota la seva vida de mosca. Està encantat, comença a donar-hi un cop d’ull i de cop i volta sent a algú parlant. Se n’adona de que la veu surt del mapa. És la veu de l’Ossa Major, que el portarà al món del cel.
Així comença la seva aventura amb els estels i el seu curt camí d’aprenentatge a les cosmogonies. La Ossa Major li explica com se’ls va acudir als homes capturar a tots els animals de la terra i com van poder lliurar-se’n, tot arribant al cel i essent lliures d’aleshores ençà.

Com escriptora de contes per a mi la història és molt important. La idea d’aquest llibre i el començament és molt atractiu, tot i que hi trobo a faltar alguna cosa. Una mica de moviment, una línia més elaborada d’aventura. Llegint el llibre tenia la sensació de que no és una història acabada. Com a lector un s’espera que li ha de passar quelcom d’interessant a Moscón, però ell només escolta una narració sobre el naixement dels estels.

Les il·lustracions de David Guirao son espectaculars, eleven el valor d’aquest llibre. Son dibuixos plens de detalls molt elaborats. La figura de Moscón és molt simpàtica, plena de sentiments. Els altres personatges t’introdueixen en un món sorprenent. Els soldats et transmeten grandesa, poder i força. Els animals simplement et fascinen. El meu favorit és l’ós major que transmet intel·ligència, coneixement i tranquil·litat.
Posant-me les ulleres he observat dues coses. D’una banda, no sé pas com, l’efecte 3D s’aconsegueix mitjançant l’ús dels colors. Els dibuixos pintats en vermell, taronja, marró clar o verd clar es veuen més a prop, els blaus, negres, verds foscs produeixen la sensació de que els elements estan més lluny del lector.
L’altre descobriment interessant i curiós ha estat comprovar que l’efecte 3D també funciona de meravella al mirar amb aquestes mateixes ulleres un altre llibre de Comanegra titulat, Tanga y el gran leopardo de Roberto Malo, Francisco Javier Mateos, David Laguens.
Estic segura, de que no hi ha cap nen a qui no li agradaria explorar aquest llibre. Així que mares, pares, avis i avies; cada dia és un bon dia per a regalar un llibre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: