Ute Krause: Quan marxaran aquests?


La Editorial Juventud és una editorial creativa, sorprenent, que fou fundada l’any 1923 a Barcelona per José Zendrera Fecha. Quan vaig entrar per primer cop a la seva pàgina web em va cridar l’atenció que publica llibres sobre temes molt importants com la solidaritat, la tolerància i el companyerisme, l’assetjament escolar, superar les pors, la família, l’amistat, l’amor als llibres i a la lectura, llegir entre riures i la mort d’algú estimat. Son temes de gran valor i al mateix temps molt interessants. A Hongria les editorials que més s’aproximen a tocar aquests mateixos temes son la editorial Csimota i la editorial Móra.

Aquest cop he escollit un llibre sobre el divorci. La manera de presentar aquest tema és divertida, alegre, suggestiva i enginyosa.

Quan marcaran aquests? està escrit i il·lustrat per Ute Krause, una escriptora, guionista i directora nascuda a Berlín l’any 1960. Ella il·lustra llibres infantils des de l’anyo 1985, llibres com:„Die Weihnachtsmänner“ (Els Pares Noel), Oskar und der sehr hungrige Drache (Oscar i el drac molt afamat ) o “Herr Bello und das blaue Wunder” (El senyor Bello i la meravella blava) escrit por Paul Maar, un escriptor que aquest any està entre els nominats per al Premi Hans Christian Andersen de Bologna, Italia.
El llibre infantil Quan marxaran aquests? fou publicat per primer cop en alemany per la editorial Bloomsbury Kinderbuch al 2010. La Editorial Juventud el publicava en llengua espanyola l’any 2011, traduït per Christiane Reyes. A Espanya el llibre es pot comprar en català també.

El protagonista del llibre és un nen que con amb els seus sis germans (Erwin, Bruni, Rodri, Emi, Mili y Eric) afronta una situació nova, insòlita, estranya i confusa: el divorci dels seus pares, un canvi determinant en la vida familiar.
La crisi de la separació i el període després del divorci es pot convertir en una circumstància traumàtica i estressant per a tots els membres de la família. La resposta del nen a una situació estressant en la seva vida està determinada bàsicament per la seva edat, la maduresa i el desenvolupament de la seva personalitat. La estructura emergent de la nova família pot crear una àmplia varietat de canvis en el desenvolupament de la personalitat del nen. No és fàcil acceptar els canvis, i a las noves persones que de cop i volta conviuen amb el pare o la mare. És significatiu com comuniquen o actuen els pares en aquest període, como prepararan als seus nens per a la nova situació.

Judith Wallerstein és una psicòloga i investigadora als Estats Units que investigava els efectes a llarg termini del divorci. Ella està convençuda de que en la vida de un nen els efectes de la separació dels pares son presents a llarg termini, profunds i acumulatius. Aquests efectes del divorci en els nens poden perllongar-se durant dècades. Per aquest motiu és molt important la manera com els pares ajuden als nens en aquestes circumstàncies difícils. Ella pensa que si les famílies poguessin prevenir els divorcis, aquesta mena de danys no apareixerien. En la meva opinió, hi ha vegades en que el divorci és la millor sortida, en situacions difícils en les que una parella no pot o no vol trobar una solució consensuada per a sortir d’aquest atzucac en la seva convivència.

El llibre d’Ute Krause està ple d’humor amb dibuixos divertits. Presenta de manera molt afectuosa la realitat d’un divorci, quines accions o esdeveniments poden passar en la vida dels fills després de la separació dels seus pares. Compareixen les madrastres (o padrastres) i els nous germans (els germanastres).
El personatge principal és un noi que ens explica la història dels canvis apareguts en la seva vida familiar. Es presenta com un nen que de vegades porta maletes. També ens explica per que passa això. Vivia amb els seus pares i els seus germans, eren molt feliços, però va arribar un dia en que els pares van començar a barallar-se cada cop més i més sovint. I per això el seu pare va marxar. Els nens enyoraven al seu pare i anaven a visitar-lo. Es van trobar que el seu pare estava amb una princesa i amb els fills de la princesa. Tot havia canviat i ells vivien en dues cases: la casa de la mare i la casa del pare. En la casa del pare no s’entenien gaire bé amb els nous membres de la família i van fer tota mena de malifetes per a fer-los fora. Finalment aconsegueixen el seu objectiu, però quan se n’adonen de que el seu pare esta trist sense la seva princesa, se’n van a buscar a la princesa i als seus fills.
El llibre te un final inesperat i graciós. La mare dels nens també troba el seu amor: un drac verd i simpàtic.

Els dibuixos d’Ute Krause son molt graciosos, plens d’idees molt originals. La creativitat que te per abordar el tema de la separació és sorprenent. El cabell de les princeses em recorda una mica a les princeses de les pel·lícules d’animació hongareses, molt apreciades entre nosaltres els hongaresos: Magyar népmesék (Contes populars hongaresos), dirigides per Marcell Jankovics, un artista gràfic hongarès molt estimat i respectat; director de dibuixos animats, animador i autor. No hi ha nen o adult hongarès que no conegui aquestes pel·lícules animades.

Puc dir fàcilment que aquesta obra d’Ute Krause s’ha convertit en una de les meves predilectes. Espero que algun dia la publicaran també en hongarès. El text és perfecte per als petits lectors i és un llibre que es pot gaudir en grup, conjuntament tots els membres de la família.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: