Nicholas Oldland: El castor estressat

No fa gaire temps vaig començar a llegir els llibres de Nicholas Oldland i el cert és que m’encanten. A Espanya Símbol Editors ha publicat tres dels seus llibres en llengua catalana. Aquest llibre va sortir al 2011.
Nicholas Oldland, l’autor i il·lustrador del llibre, ha fet durant molts anys dibuixos en pijames per a nens abans de dedicar-se als llibres infantils. Sempre volia escriure un llibre infantil que es pogués portar al llit i combinés amb els seus pijames il·lustrats.

El castor estressat, en anglès publicat com The busy beaver, és un llibre ple d’humor, enginy i no necessita el text per que les il·lustracions ja transmeten fantàsticament la història. Sincerament a mi m’agrada més el títol en català que l’original. Te més gràcia, crida més la atenció. La història és molt original i més enllà de l’humor te un missatge definit i important.

El personatge principal d’aquest llibre al principi no és un castor gaire amable, però en alguns moments és molt divertit. El nostre castor és un animal que actua abans i pensa després. Es comporta com si fos l’únic animal del bosc, no l’importen els demés, ni quines conseqüències poden tenir les seves accions. És una mica egoista, però el problema és que és inconscient, no te objectius ben pensats. Rosega els arbres sense parar, molts més dels que necessita per a fer la seva casa, sembla que és l’únic que l’importa. Alguna vegada fa que un arbre caigui sobre el cap de l’ós, una altra vegada comença a mossegar la cama d’un cérvol pensant que és un arbre. Cada cop fa alguna cosa que molesta i fa mal als seus companys del bosc. Deixa els arbres mig mossegats i encara pitjor, tot el bosc capgirat.

Després dels desastres a causa dels seus actes inconscients, passa una cosa que farà reflexionar al nostre castor, i el farà canviar totalment. Un dia mossegant un arbre, aquest li cau al cap. A partir de llavors, compren que tot el que ha fet està molt malament. Per tant decideix començar una nova vida en un final molt típic dels contes, arreglarà tot el que ha espatllat o trencat, demanarà perdó als altres, tot sorprenent als habitants del bosc.
Les il·lustracions de Nicholas Oldland creen un món senzill, sense gaire detalls. Fa servir el color marró i el blau. La figura del castor és molt graciosa.

Aquest llibre preciós pot ensenyar als nens la manera de comportar-se amb els demés, a pensar bé abans d’actuar i a tenir cura de la natura que ens envolta.

A més és un subtil al·legat contra el consumisme exagerat sense necessitat.

Aquí es poden veure algunes pàgines del llibre en anglès.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: