Marta Gómez Mata-Carla Nazareth, Un món d’avis


No fa gaire temps he escrit en llengua hongaresa sobre un llibre que m’agrada molt. El llibre es titula Un món de mares, publicat per l’editorial Comanegra. Aquest llibre encara no està traduït a l’hongarès, però jo volia ensenyar a Hongria quin món meravellós de mares formen les diferents mares imaginades per l’escriptora Marta Gómez Mata i la il·lustradora Carla Nazareth.

Un món d’avis ha estat publicat també per l’editorial Comanegra al 2010 i la seva estructura és similar a Un món de mares. Segueix una idea semblant, com el llibre per a les mares es tracta d’un homenatge, aquest cop per als estimats avis. Fa molt de temps que esperava aquest moment, perquè l’enllaç que jo tenia amb els meus avis era, i sempre serà, molt fort. El meu gran amor pels contes o l’afició per la literatura ve en bona part d’ells. D’aquelles nits de contes, quan la flama roent il·luminava l’habitació, la seva veu afectuosa quan m’explicaven històries, estar junts, parlant-nos, és una cosa que no es pot oblidar. Ara que no hi ha manera de donar-los les gràcies, llegint aquest llibre els les dono, recordant-los a cada instant, trobant-los una mica en cada tipus d’avi.

Un món d’avis és un llibre especial, no és un llibre de contes classics. És una col·lecció d’avis únics, avis plens d’amor, inimitables, valuosos, que existeixen i estan entre nosaltres o en els nostres cors.
Podem trobar 25 tipus d’avi. Tots ells es troben en la taula de continguts que es diu firmament dels avis, hi ha 13 Perseides, i 12 Lleónides, una veritable pluja d’avis preciosos.

Veiem a qui podem trobar entre les Perseides. Tenim l’Àvia Sabatilles, la reina de les dones pràctiques, l’Àvia Bagul amb els seus tresors, l’Àvia Filadora que té la paciència espectacular d’una aranya, l’Àvia Cançons de Bressol que té la música perfecta, l’Àvia Sàvia que coneix tots els noms i els aniversaris de la seva família, l’Àvia Ballarina que vol sempre ballar.

Entre les Lleónides es troba un dels meus avis favorits: l’Avi Poeta. L’Avi Poeta té una llibreta a la ma. Apunta idees, frases, versos y notetes, ell pot escriure millor que ningú, amb lletres menudes i escarpades. No és problema si algunes vegades no té la seva llibreta, perquè llavors treu un tovalló de paper i hi comença a escriure els seus poemes. L’avi poeta va néixer poeta i sembla que tota la vida ha tingut unes ulleres portentoses. Amb aquestes ulleres pot veure el món a través de les paraules. El seu món és el món dels poemes. Si neix un net seu, l’Avi Poeta composarà un poema de benvinguda en un pergamí especial. Amb aquests poemes vol ensenyar als seus nets “l’il·limitat tresor de les paraules i la bellesa de la seva música.”

Entre aquests avis preciosos està l’Avi Geògraf amb la seva col·lecció de postals, l’Avi Morse que domina codis estranys i llengües universals, o l’Avi Rei que ha construït tot un regne treballant.

Unes de les pàgines més interessants del llibre són les que ens presenten el parc dels avis. Estan plenes de detalls, un veritable tresor per a nens i adults curiosos.

El text del llibre és suau, utilitza un vocabulari ric, està ple de calor i d’admiració pels avis. La presentació dels avis no segueix un esquema, tots els avis son presentats d’una manera única y especial. Llegint aquestes introduccions dels avis el lector pensa, “Oh! Sí. Jo conec a l’Avi Poeta” o a qualsevol altre avi o àvia esmentat/a. Augmenta la consciència de como n’és de meravellós i fascinant el món quan s’és avi i de que a vegades no és una tasca senzilla. En el món dels avis domina la màgia, l’amor i tots ells contribueixen en gran mesura a fer el món més acolorit, més interessant i divertit.

Carla Nazareth es una artista de Portugal. Ha il·lustrat molts llibres per a nens. Aquí es poden veure llibres amb les seves il·lustracions.

M’agraden molt, no només pel seu món de colors nets, encantadors i per les formes clares; sinó també per la sensació de tranquil·litat que em transmeten. És una barreja de lleugeresa i gràcia.

Ja apropant-nos al Nadal, aquest llibre pot ser un regal perfecte per als nens, però també per als avis.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: