Miklós Mészöly-Károly Reich: La cogullada i el bri d’herba (A pipiske és a fűszál)

Aquest llibre és un dels meus favorits. En la meva infància la meva mare em va llegir molts contes d’aquest llibre. L’autor és Miklós Mészöly (1921-2001) un escriptor famós a Hongria, especialment per les seves novel·les, assajos i narratives. El seu primer llibre de contes el va publicar al 1954, titulat “L’ós trist” (A bánatos medve).
A pipiske és a fűszál és una col·lecció de quinze contes, i aquest llibre ha estat reeditat aquest any per la mateixa editorial originària, Móra Ferenc. La primera edició va sortir l’any 1976. La editorial Móra Ferenc és una editorial molt estimada a Hongria. Te una història molt llarga i és coneguda per mantenir la qualitat en els seus llibres infantils i juvenils. Va ser fundada l’any 1953 i al 1957 va adoptar el nom del gran escriptor Móra Ferenc. La Editorial Móra és el taller de la literatura infantil i juvenil clàssica i contemporània, nacional i internacional, de la cultura dels nens, de les tradicions i dels valors espirituals.

Aquest llibre conté 15 contes curts, ideals per a ser llegits abans de dormir amb nens entre 3 i 6 anys. Son contes clàssics, amb molt d’humor, un llenguatge fresc, estructures de frases quotidianes. Sovint Mészöly es comunica i interroga en els seus contes als seus lectors. Les històries del llibre tenen una estreta relació amb la natura. El conte que dona títol al llibre te com a personatge principal un ocellet valent, una cogullada. La història és molt curta, senzilla, però en aquesta senzillesa te el seu encant. Aquest ocellet veu un bri d’herba i vol arrencar-lo per a demostrar la seva força. Passen volant per allà un botxí i una cuereta blanca que comencen a riure de la cogullada quan els explica que vol arrencar un bri d’herba. Ells li diuen que llavors intenti arrencar un arbust sencer. La cogullada no es deixa acovardir, estira del bri d’herba amb totes les seves forces i es cau. Però no s’enfada sinó que crida ben fort que ha caigut per que així ho volia.

En aquest llibre no falta l’humor, la broma. La lectura pot convertir-se en una bona experiència per als pares junt als seus fills.

En aquests contes es poden obtenir respostes a preguntes importants com ara; per que està trist l’ós? per que no parla el peix? Podem esbrinar el que passa a la ombra de la muntanya, que va passar amb en Pauet i el seu ruc, amb el gosset, el ruc envejós i que va passar amb la senyoreta Aranyoner.
Les il·lustracions de Reich Károly es fonen amb els contes. I no només en sentit figurat. Les imatges, belles i acolorides, s’allotgen en el text creant així una estreta integració amb la història. Recordo de quan era una nena el conte Az állatok beszélgetése (La conversa dels animals) que era precisament per aquest motiu una de les meves favorites. Els animals de la granja entren en les pàgines.

M’encanten els dibuixos de Károly Reich, i la Editorial Ferenc Móra te molts llibres amb les seves il·lustracions.
Aquest llibre preciós no és només directe i personal en el seu to, a més s’hi percep la sensibilitat en cada frase.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: