Luisa Aguilar-André Neves: Orelles de papallona

Aquesta joia de 32 pàgines va ser publicada per la Editorial Kalandraka a Espanya al 2008, i està disponible en diversos idiomes: italià, anglès, portuguès, gallec, basc, català i castellà. Recentment l’han traduït també al coreà.
La autora Luisa Aguilar és asturiana. Ella no només escriu per a nens, sinó que també actua com actriu per a ells des de 1991 a Pola de Siero, al Teatre Kamante. L’il·lustrador del llibre, André Neves, és un artista brasiler. Nascut al 1973, a Recife, Brasil. Treballa com il·lustrador, i ha rebut diversos premis per les seves il·lustracions. Actualment viu a Porto Alegre.

El personatge principal d’aquest llibre preciós és una nena, Mara, que ha d’afrontar les burles dels seus companys d’escola. En principi això no sembla fàcil per a ella. Els nens criden a cor “La Mara és una orelluda!”. La Mara busca refugi en la seva mare i li pregunta si és cert, si de debò té les orelles tan grans. Des d’aquest moment es tot converteix en una meravella en aquesta història, per que la mare de la Mara no només la tranquil·litza amb el seu amor, sinó que a més li ensenya un camí, una manera creativa per a respondre amb alegria i amb humor als nens que es burlen d’ella. Moltes vegades passa durant la infància, que els nens es fan mal l’un a l’altre amb paraules ofensives. Sovint, aquesta situació pot ser molt debilitadora per a l’ofès, que no pot respondre d’una manera adequada.
Mara viu en una família sense gaires recursos materials, però té amor i afecte. La Mara es refugia en la seva mare amb sensació de ridícul i li pregunta, la seva mare contesta que no hi ha grans orelles, sinó que les orelles són papallones, capaces de pintar sobre la cua realitat. No només les seves orelles són motiu de burla, sinó el estar molt prima, la seva roba feta de retalls, el seu estómac que rugeix de gana, els seus mitjons amb forats, així com els seus llibres vells.
Quan els companys es burlen de la Mara, ella mai respon impetuosa o enutjada. Sempre respon como ha aprés de la seva mare, amb calma, alegria, d’una manera creativa i única. Superar les burles la fa més forta, i al final del llibre trobem a una nena, a qui no l’importen les burles sobre les seves orelles grans.
Aquesta no és una història trista, i les il·lustracions d’André Neves la transformen en una joia. Fàcilment puc dir que aquest és un dels meus llibres favorits. La figura de la Mara és tan dolça, plena d’encant infantil, que es caracteritza per la subtilesa i pels seus ulls, ulls plens de bondat. El seu cabell és com el de les fades. No hi ha molt de text al llibre, un diàleg de dos línies entre la Mara i els nens, però la profunditat del text posa de relleu la feina d’André Neves. Les escasses frases encaixen en perfecta harmonia amb uns dibuixos encantadors.

En aquest enllaç es pot mirar el llibre sencer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: