Agnès de Lestrade- Valeria Docampo: La gran fàbrica de les paraules

Hem pensat al menys una vegada com podria ser la vida sense paraules? Sense la possibilitat d’expressar sentiments, pensaments, sense el poder i la màgia de les paraules? Quines paraules escolliríem si en la nostra vida només es pugessin obtenir comprant-les molt cares? Quant ens podríem gastar per aconseguir les paraules que desitgem?
Llegint aquest llibre m’he plantejat aquestes preguntes i no he pogut trobar gaires respostes concretes. No crec que hi hagués manera d’escollir les més importants.

Agnés de Lestrade, escriptora i periodista de la publicació “Créamania” és l’autora d’aquesta història. Va néixer al 1964, va començar a escriure per a nens fa vuit anys, al 2003. La seva primera novel·la és “La Petite fille qui ne voulait plus cracher” (Traduït al castellà com “La niña que no escupía”), fins ara te aproximadament cinquanta àlbums i llibres. És una artista plena de creativitat: dibuixa, composa cançons per a nens i condueix tallers de literatura.
Ella és aquesta mena d’escriptor que no només vol atreure al lector per a que visqui les meravelles i somnis que hi ha en les seves històries, sinó també augmentar la confiança en la seva pròpia capacitat per a imaginar.

En aquest llibre especial y conmovedor Agnés de Lestrade ens presenta un país a on la gent gairebé no parlen entre ells. No tenen paraules suficients perquè els costa molt comprar-les per a poder fer-les servir. En aquesta terra la comunicació no és quelcom natural. Algunes vegades a la primavera hi ha rebaixes de paraules. És un món a on hi predomina el silenci, si algú aconsegueix alguna paraula de més te molta sort. A la fàbrica de paraules es produeixen paraules per a vendre-les. Els qui les compren les han d’empassar abans de poder-les fer servir. Però com que són molt cares no tothom s’ho pot permetre. Hi ha gent que les busca i les troba entre les escombraries però d’allà només se’n poden treure les paraules lletges que els demés han llençat.

En aquest país únic viu en Didac, un nen afectuós d’una família pobre. Ells tenen poques paraules per que no se les poden permetre, per això no parlen gaire entre ells. Algunes vegades les paraules volen a l’aire i es poden atrapar amb un caçapapallones. Un dia en Didac surt amb el seu i aconsegueix caçar tres paraules: cirera, pols i cadira. Decideix no comunicar aquestes noves paraules als seus pares, sinó preservar-les com a regal d’aniversari per a una persona molt especial, l’Aura, una nena que viu a la mateixa escala.
En Didac decideix expressar el que sent utilitzant aquelles paraules per transmetre el seu amor a la nena.

L’Aura organitza una festa d’aniversari a la que hi va el Didac, però també hi va l’Óscar, un nen ric que te moltes paraules. Tots dos volen compartir els seus sentiments amb l’Aura, cadascú ho fa a la seva manera. L’Óscar fa servir un munt de paraules afectuoses, en Didac ho ha de fer amb les tres paraules que té guardades només per a ella. Qui tindrà més èxit? La resposta la trobareu al llibre. Vivint en un món sense paraules, veiem el gran regal que és la creativitat en aquesta vida, a on poques paraules o gestos es poden utilitzar per a guanyar el cor de la persona estimada. És una història curta a on el món creat per Valeria Docampo ens embaladeix.

La il·lustradora d’aquest llibre amb aquest univers preciós d’imatges, és Valeria Docampo. Valeria va començar a dibuixar impulsada pel desig de captar la poesia d’allò quotidià: els nens, la mirada dels gossos, la forma de les plantes, el so de les fulles de la tardor seca i l’aroma de l’esmorzar. Nascuda a Buenos Aires, Argentina, la seva formació acadèmica es va centrar inicialment en les Belles Arts, després es va graduar a la Universitat de Buenos Aires amb una llicenciatura en Disseny Gràfic i Comunicació Visual. En els darrers sis anys s’ha dedicat a la il·lustració per a nens. Treballa per a moltes editorials a l’Argentina, Puerto Rico, Mèxic, Grècia, EE.UU., Bèlgica, Gran Bretanya, França i Espanya. Al 2008 va participar en la exposició dels 30 il·lustradors més representatius d’Argentina a la Fira del Llibre Infantil de Bolonia.

Les imàtges de Valeria Docampo estan plenes colors, els seus personatges bondadosos et cauen bé de seguida. Et fa venir ganes de buscar més i més llibres il·lustrats per ella.

El llibre ha estat editat en 9 idiomes: Francès, Alemany, Eslovè, Coreà, Holandès, Xinès, Anglès, Castellà i Català. En espanyol fou publicat per la editorial Sleepyslaps.
Aquí es pot veure un vídeo del llibre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: